Varför köper kvinnor märkesväskor?

Varför kvinnor köper märkesväskor är en fråga som jag tycker kommer upp ganska ofta. Att köpa en väska som kostar tusentals kronor, oavsett om man har tillräcklgt med pengar för att finansiera sitt köp eller inte, kan ibland fortfarande uppfattas som kontroversiellt. Naturligtvis finns det även män som gärna spenderar pengar på väskor eller bags, men handväskor och märkesväskor är fortfarande framförallt starkt asscocierat till kvinnor.

Ska man behöva rättfärdiga sitt val att köpa en designerväska för andra, om man nu har bestämt sig för det?

Man kan fråga sig varför just märkesväskor, och i vissa fall även kläder, väcker sådan kontrovers jämfört med att till exempel lägga samma summa på en klocka, smycken eller en resa. Ska man behöva rättfärdiga sitt val att köpa en designerväska för andra, om man nu har bestämt sig för det? Jag tycker att man inte att man ska behöva göra det, vi har alla rätt att själva bestämma över vår konsumtion.

Men vad skulle du svara på frågan om varför kvinnor köper märkesväskor? Jag tror inte att det har något ensidigt svar. I en diskussion om just detta så är ett svar att det har med marknadsföringen av designer väskor att göra.

Man kan jämföra en kvinna med en exklusiv handväska med en man som har den bästa sportbilen som finns tillgänglig på marknaden, det ger en bra känsla. Oavsett om det är materialistiskt eller inte.

designerväskan blogg

En handväska kan även vara en symbol, inte bara för materialistisk framgång, utan även för oberoende och självständighet.

Många kvinnor köper även en designerväska som belöning till sig själv, för sina egna pengar. Det kan vara något som man tycker att man förtjänar och gärna vill investera i, och om man har kommit så långt att man har råd med en märkesväska, är det inte då något att vara stolt över? En handväska kan även vara en symbol, inte bara för materialistisk framgång, utan även för oberoende och självständighet.

Sedan finns det ju även ofta ett samband mellan dyrare väskor och bättre kvalité. Det stämmer kanske inte alltid, men i de fall där väskan är handgjord och utav exklusiva material, så blir produktionskostnaden högre jämfört med en massproducerad av budgetkedjorna. Så att priset på väskor gjorda av toppdesigners är högre har även en naturligt förklaring, även om marknadsföringen såklart också spelar in på prissättningen.

Att äga en märkesväska är naturligtvis långt ifrån ett livsmål för alla kvinnor. Men oavsett om man tycker att det är värt att köpa och investera i en märkesväska eller inte, så bör man respektera den som vill göra den investeringen tycker jag.

Love,

Viktoria